понеделник, 30.09.24
13.8 C
София
19 C
Пловдив
13.3 C
Варна
Search Suggestions

      Обвинения срещу френската крайна десница за присвояване на европейски средства

      Присъди до 10 години затвор

      Френската крайна десница е изправена пред съдебен процес в Париж с членове на Националното обединение. Обвиненията варират от присвояване на публични средства, съучастие в това или укриване, предава Euronews. Двадесет и седем членове на партията и бивши членове на Националното обединение, са изправени пред съда, включително бившият кандидат за президент Марин льо Пен и нейният баща и съосновател на партията Жан-Мари льо Пен. Сред съдените са и евродепутати като Николас Бей, дългогодишни политици като кмета на Перпинян, Луис Алиот, и други работили за партията.

      Обвинените рискуват да получат максимум 10 години затвор и глоби до 1 милион евро, както и отнемане на гражданските им права за пет години – наказание, което би ги лишило от право да се кандидатират за изборни длъжности. От тази година евродепутатите имат достъп до 29 557 евро на месец за разходи, свързани с наемането на парламентарни сътрудници.

      Разследването датира от 2015 г. като открили несъответствия в договорните документи. Тогавашният председател на Европейския парламент, Мартин Шулц, предупредил френските власти за възможно измамно използване на средства, предназначени за заплащане на парламентарните сътрудници на партията. Предишна оценка на щетите, отчетена през 2018 г., беше, че те са били близо 7 милиона евро, но тази оценка оттогава е актуализирана, според говорител. Льо Пен беше наредено през 2018 г. да плати на Европейския парламент около 300 000 евро за злоупотреба със средства, пише още медията.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ