сряда, 02.10.24
19.1 C
София
21 C
Пловдив
19.1 C
Варна
Search Suggestions

      Бившият премиер на Израел призовава за унищожаване на иранските ядрени съоръжения

      Бившият израелски министър-председател Нафтали Бенет призова за решителен удар за унищожаване на иранските ядрени съоръжения след масирания ракетен обстрел на Техеран срещу Израел.

      „Трябва да действаме сега, за да унищожим ядрената програма на Иран, централните му енергийни съоръжения и да осакатим фатално този терористичен режим“, написа Бенет в X само няколко часа след нападението срещу Израел.

      „Имаме основанието. Имаме инструментите. Сега, когато Хизбула и Хамас са парализирани, Иран е изложен на риск“, пише Бенет.

      В отделно изявление основният лидер на израелската опозиция Яир Лапид заяви, че Иран трябва да плати „значителна и тежка цена“ за нападението.

      „Техеран знае, че Израел идва. Отговорът трябва да бъде твърд и да изпрати недвусмислено послание към терористичната ос в Сирия, Ирак, Йемен, Ливан, Газа и в самия Иран“, заяви Лапид, който за кратко беше и премиер през 2022 г.

      Иран е обвиняван, че се опитва да разработи атомно оръжие, въпреки че Ислямската република настоява, че ядрената ѝ програма е за мирни цели.

      Широко известно е, че Израел разполага с ядрени оръжия, но никога не е признавал това. Нападението беше вторият пряк удар на Иран по Израел след ракетна атака и нападение с дронове през април в отговор на смъртоносния израелски въздушен удар по иранското консулство в Дамаск.

      Бенет пое властта след изборите през 2021 г. и ръководеше широка политическа коалиция, но успя да остане на поста си само една година.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ