Ново проучване разкри, че яденето на бадеми може да помогне за намаляване на болката в мускулите след тренировка. Под ръководството на д-р Марк Керн, доктор на науките за хранене в Държавния университет в Сан Диего, изследователите установяват, че редовното консумиране на 60 г. калифорнийски бадеми може да подпомогне възстановяването.
В рамките на проучването, публикувано в Current Developments in Nutrition, участниците, които са яли по 60 г бадеми дневно в продължение на 8 седмици, са се възстановили по-добре от участниците, които са яли кренвирши, съответстващи по калории.
Наред с по-ниските нива на креатинкиназа (КК), маркер за мускулно увреждане, първата група регистрира по-бързо намаляване на нивата на КК след 72 часа, по-добра мускулна производителност на 24 и 72 часа и леко намалена болка. С други думи, редовната консумация на бадеми е помогнала на участниците да намалят мускулните щети и да поддържат мускулната сила.
Обяснявайки ползите, свързани с бадемите, д-р Керн каза:
„Бадемите съдържат широк спектър от хранителни вещества, за които знаем, че подпомагат възстановяването при физически упражнения, включително протеини, антиоксиданти и фитонутриенти“.
Според Holland and Barrett (компания за хранителни добавки – бел.ред.) бадемите могат също така да спомогнат за контролиране на кръвната захар и понижаване на холестерола. Въпреки това всеки, който има притеснения относно кръвната си захар или холестерола, винаги трябва да говори с лекаря си и да следва указанията, дадени от него.
Бадемите са източник на фибри, магнезий, витамин Е, цинк, манган, калций, протеини и здравословни мазнини. Експертите на Holland and Barrett препоръчват, че между 20 и 50 г бадеми на ден обикновено е добра порция за възрастни, които трябва да се наслаждават на бадемите като част от балансирана диета.