Search Suggestions
      петък, 25.10.24
      Search Suggestions

          Общинският съвет отложи гласуването на частичната актуализация на бюджета

          Градският парламент отложи гласуването на частичната актуализация на Бюджета на Столична община (СО), предаде репортер на БГНЕС.

          С частичната актуализация на бюджета се предвижда отпускането на 17 млн. лв., предвидени за увеличение на заплатите на медицинските служители в яслите и детските градини, както и средства на стойност 5,6 млн. лв. за текущите ремонти в столицата.

          „Актуализацията на бюджета регламентираше повече пари за здраве, за образование, за транспорт и инфраструктура. Всички тези неща“, обясни пред журналисти заместник-кметът по финанси и здравеопазване Иван Василев и добави:

          „Виждаме, че днес г-жа Ваня Григорова, виден синдикалист, казва, че няма да даде пари за здравния сектор. Г-н Таков, който има амбиции да бъде председател на Българската социалистическа партия казва, че няма да даде повече пари и за транспорт, където е и председател на транспортна комисия, и за здраве.“

          Василев поясни, че докладът за 1 млрд. лв. и 500 нови превозни средства бе отложен още в понеделник на комисия, защото „тези, които се подписаха в доклада, на комисия казаха, че не искат за го гледат“.

          БГНЕС припомня, че преди заседанието на Столичния общински съвет (СОС) общинският съветник от групата на ГЕРБ-СДС Антон Хекимян заяви, че кметът Васил Терзиев е излъгал над 2 хиляди медицински служители в детски заведения, че има пари за увеличение на заплатите им.

          Според Хекимян Терзиев, който „щедро е финансирал Асен Василев и ПП-ДБ“, е бил излъган от бившия финансов министър, че МФ ще отпусне средства на Столична община за увеличение на заплатите на медицинските служители в детските заведения. Общинският съветник от групата на ГЕРБ-СДС обясни, че представителката на КТ „Подкрепа“ му се е обадила и му е съобщила, че „обещаните пари от кмета“ вече трети месец не пристигат.

          Хекимян уточни, че на 5 април Васил Терзиев пуска писмо до финансовото министерство, че иска тези 17 млн. лв. да му бъдат отпуснати, но получава официален отговор от МФ, че парите няма да му бъдат отпуснати и възможните решения следва да бъдат търсени в рамките на средствата по Бюджета на Столична община за 2024 година.

          По думите му, Терзиев иска общинските съветници да подкрепят искането – тези 17 милиона лева, да бъдат дадени от Бюджета на СО.

          Председателят на транспортната комисия към общината Иван Таков от групата на БСП в местния парламент определи модернизацията на подвижния състав на София като „силова пиар акция“ на кмета Василев Терзиев и „Спаси София“.

          Таков обясни, че няма осигурено финансиране и ще трябва да се търси подкрепа от всички групи и общински съветници.

          Според него, предвид липсата на успехи на сегашното ръководство на СО, те бързат да си пришият една значка, която все още е с несигурно бъдеще, тъй като това е програма за следващите 6 години без осигурено финансиране.

          От своя страна единственият общински съветник от ВМРО Карлос Контрера, който е зам.-председател на транспортната комисия, определи като много лош знак, че един ключов доклад за града отново става повод за разговори и съмнения между отделните политически групи в СОС.

          „Освен работа по доставката на нови превозни средства за наземния транспорт, трябва да помислим и за северните линии. Договорът изтича лятото на 2025 г. Кметът на СО би следвало да ни информира какво е неговото виждане за това обслужване, тъй като може да се получи вакуум“, каза той.

          Контрера добави, че трябва да се отговори и на въпроса какво става с тези аварирали в момента и трайно спрени автобуси в Столичен автотранспорт, които в момента не могат да обслужват линии. „Не можем да чакаме доставка до 2026 – 2027 г.“, допълни той.

          „Дефицитът по линия на финансиране от държавата е приблизително 8 млн. лв. за тези 4 месеца и това води до допълнителен финансов недостиг в обществения транспорт“, заяви Контрера и апелира кмета и групата на ПП-ДБ-СС да не бягат от темата и за текущото състояние, и за инвестиционната програма.

          Минути след това заместник-кметът по финанси и здравеопазване Иван Василев съобщи пред медиите, че внасят промени в бюджета, за да може наистина медицинските сестри да получат своето възнаграждение.

          „Кметът на столицата, като един грижовен стопанин на този град, постигна това, което 10 години много правителства и един кмет на София не можаха да направят – да осигурят достойно възнаграждение на медицинските специалисти в сектор „Детско здравеопазване“, подчерта той.

          Василев обяви, че дават допълнителен заем на авто- и електротранспорта, за да покрият своите натрупани през годините задължения. „Отдаваме 5 млн. за допълнителни разходи за текущ ремонт, за да оправим дупките в София“, каза още той.

          Андрей Зографски от групата на ПП-ДБ-СС отбеляза от своя страна, че имат отговорността пред софиянци да движат града напред и тези политики са отражение на техните приоритети – че няма да оставят градския транспорт да фалира, че ще го модернизират, че в социалните сектори ще има сериозна подкрепа. „Това е отражение на нещата, за които останалите групи ни асистираха при приемането на бюджета“, каза още той.

          Зографски обясни, че са очаквали държавата да помогне по отношение на медицинските работници, но това не се е случило и в момента решават този проблем.

          Общинският съветник коментира, че от Бюджета на София кметът Васил Терзиев е намерил средства за цял един сектор.

          „Изборите минаха, ние не сме участвали в тях, за да участваме в това политиканстваме“, заяви Зографски и допълни, че се надява всички да седнат и да поработят сериозно по съдържанието за София, а не за формата. | БГНЕС

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions