неделя, 22.09.24
20.8 C
София
25 C
Пловдив
25.5 C
Варна
Search Suggestions

      Тъжното лице на войната: „Стоя до мъртъв човек. Аз съм вдовица на 25″ (СНИМКИ)

      Украинският войник Виктор Сушков загина преди няколко дни на фронтовата линия, докато се опитваше да спре нахлуването на руските войски. Той беше женен за Ирина Сускова, 25-годишна журналистка, която работи в „Обозревател“. След като Сусковола разбра за новината за смъртта на съпруга си, потърси утеха в писмена форма. Ирина публикува красива статия, „най-тъжната в кариерата си“, във Фейсбук, за да изрази своята неизчерпаема болка преди най-горчивата загуба в живота си.

      Ето какво написа тя във Фейсбук:

      Предстои ми да напиша най-страшните думи в живота си. Ще пиша на руски, за последен път, защото го говоря само с вас. Не мога да не пиша, искам целият свят да крещи какъв беше ти. И без теб мога само едно – да пиша.

      Седя до мъртвия си съпруг. Животът ми лежи до мен в затворен ковчег. Животът ми, който изтри сълзите ми и каза, че никога няма да си тръгне. Който ме галеше цяла нощ, когато беше лошо. Който се хвалеше с мен на всяка крачка. И аз се похвалих с теб. И Слава Богу, че беше ти. Сякаш вече не съществувам.

      Не познавам по-чист, по-мил и по-достоен Човек. Ти беше най-добрият във всичко. Не защото беше мой. Така беше, ти го направи. Бяше оценен навсякъде.

      Всичките ти думи звънтят в ушите ми. Само привързан, никога не си говорил за другите. Ако се появи нещо готино у нас, веднага казахте с кого ще го споделим. Ако нещо се случи, аз се държах само заради теб. Едно „zzzzy!“ достатъчно, за да стои тихо на струната.

      И всичко, което е взел със себе си, винаги е раздавал, за да се похвали как готвя. Никога не съм се  страхувала от нищо, нито веднъж. Усмихваше се всеки ден, дори ако всичко беше лошо. „Облечен съм топло и се храня добре“ – за всички поводи. Направихте планове за следващата година, когато отидем при родителите си. — Отказвал ли съм ти някога нещо? – ти отговори на всичките ми най-големи глупости.

      „Тук ще те почерпя и всичко определено ще бъде наред, все още имаме деца да раждаме“, „Каква работа, основното е, че си здрава и щастлива“, „Искам това малко момиченце за себе си“, казваше всеки ден.

      И той винаги помагаше, можех да поискам всичко. — Ти командир ли си? Ти се пошегува с хитра усмивка. „По-лошо“, казах аз, „аз съм жената на командира“ и го целунах по носа.

      Бих могъл да ти кажа нещо, което те никога не казват на никого, но винаги си разбирал.

      След сватбата добавихте къща към сърцето близо до моя контакт и казахте: „Сега ти си моят дом завинаги“.

      Знаех колко непоносими ще бъдем на стари години („зззи, пак тигана не е на мястото“, „зззи, зззи, който пи кафе и не получи капсулата“), знаех какви очи ще имат децата ни. Мислех какво да ти подаря за първата ти годишнина от сватбата, а трябваше да избера венец за гроба ти. В последния разговор ми каза, че ме пазиш докато спя. Сега пазя твоя до края на живота си.

      Вие сте офицер с такъв вътрешен кодекс на честта, за който тези кучи синове дори не биха могли да мечтаят. Ти си моето сърце! Ти си моята душа! Беше и ще бъдеш. Обичам те безкрайно и се гордея с теб.

      Проклинам тези фашисти за теб, мили, за неродените ни деца, за откраднатия живот, твоя и моя.
      Седя до мъртъв съпруг. Аз съм вдовица на 25. Нечовеците откраднаха живота ми. Шибаната Русия открадна живота ми.
       
      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ