неделя, 22.09.24
4.8 C
София
11 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      Министър Йоловски: От началото на 2023 г. до сега са регистрирани 6100 киберинцидента

      Темата „киберсигурност“ е изключително важна. В Европа, в ЕС, и в България темата за споделянето на информация в киберсигурността става все по-актуална. Днес представяме проект, който е свързан с разгръщане на мрежата на Националните координационни центрове. Дигитализацията и киберсигурността са двете страни на една и съща монета.

      Това заяви министърът на електронното управление Александър Йоловски по време на представянето на Проект „Разгръщане на мрежата от Национални координационни центрове с държавите членки“.

      „В средата на толкова много заплахи ако ние пропуснем този важен компонент, губим всички предимства на дигитализацията. Именно заради това киберсигурността не е била толкова важна, колкото е в момента“, добави Йоловски.

      „От началото на годината до момента са регистрирани 6100 киберинцидента в публичната сфера. В рамките на миналата година броят на киберинцидентите е бил 4100“, съобщи той.

      Според министъра основните проблеми идват „с непрекъснатото развитие на технологиите, самите киберпрестъпници използват тези технологии, които стават все по-сложни, по-трудни откриване и по-трудни за заобикаляне“.

      Темата за човешката грешка според него продължава да бъде фактор. „Нито една стратегия за киберсигурност не трябва да изпуска както инвестициите в решения, услуги и оборудване, така и в хора“, смята той. По думите му ако нямаме хора, които да обезпечат дейността на машините, няма как да успеем.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ