петък, 20.09.24
19.8 C
София
22 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      България ще има Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (ВИДЕО)

      Loading the player...

      България ще има Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT). Официалният му старт беше даден на церемония в Националния дворец на културата (НДК).

      Гости на церемонията бяха премиерът Кирил Петков, президентът Румен Радев, европейският комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, ръководителят на швейцарския отдел по икономически въпроси, образование и изследвания, и бивш президент на Конфедерация Швейцария (2021 г.) Ги Пермелин.

      „България застава твърдо зад този институт и ще го финансира с 10 млн. долара на година през следващите десет години – общо 100 млн. долара“, съобщи министър-председателят. 

      Президентът Румен Радев смята, че „INSAIT имат визията и могат да променят хода на историята“.

      „Имаме привилегията да участваме в едно прекрасно събитие, но зад токова събитие винаги стоят хора. INSAIT имат визията и могат да променят хода на историята и то не само на една страна, а на цял регион. Искам да благодаря на проф. Мартин Вечев за това и за работата, която свърши“, каза Радев. 

      Повече вижте във видеото!

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ