Search Suggestions
      вторник, 16.09.25
      Search Suggestions
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -

          Транс-мазнините – основният причинител на сърдечни заболявания

          Една от основните теми, тиражирана в публичното пространство, която се налага от медиите вече няколко години, е пряко обвързана със здравословното хранене и борбата с високия холестерол, сърдечните заболявания и затлъстяването. Познато ни е становището на специалистите, че познатата ни т.нар. улична храна е богата на мазнини, които биха довели до затлъстяване. В становището на медиците се твърди, че тези храни са богати на транс-мазнини.

          - Реклама -

          Но знаем ли какво всъщност представляват транс-мазнините?

          Има два широко разпространени типа транс-мазнини, открити в храните: естествени и изкуствени. Естествените транс-мазнини се произвеждат в червата на някои животни и в храните, направени от тези животни (например мляко и месните продукти), те могат да съдържат малки количества от тези естествените транс-мазнини. Изкуствените транс-мазнини (или транс-мастни киселини) са изкуствено създадени в индустриалното преработване на хранителни продукти. Процесът се свежда до добавяне на водород към течните растителни масла, за да ги направи по-твърди.

          Основният хранителен източник на транс-мазнини в преработените храни е „частично хидрогенираните масла.” През ноември 2013 г. Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ  (FDA) репи вече да не признава частично хидрогенираните масла като безопасни (GRAS) за производството на храна. Въпреки решението ѝ компаниите използват т.нар. Транс-мазнини в производството на храната ни.

          Но защо някои компании използват транс-мазнини?

          Щом медиците не препоръчват употребата на подобни мазнини, а Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ ги обявява за вредни, защо компаниите ни ги пробутват?

          Транс-мазнините са лесни за използване, евтини за производство, а срокът им на годност е по-дълъг от останалите хранителни продукти. Транс-мазнините придават на храните желания вкус и текстура. Много ресторанти и заведения за бързо хранене използват транс-мазнини за пържене на храни. Това е така, тъй като масла с транс-мазнини могат да се използват многократно във фритюрниците. Няколко държави (Дания, Швейцария и Канада) и няколко щата в САЩ (Калифорния, Ню Йорк, Балтимор и окръг Монтгомъри) са намалили или ограничили употребата на транс-мазнини в заведенията за хранене.

          Защо транс-мазнините оказват неблагоприятен ефект върху здравето ни?

          Транс-мазнините, наричани още транс-ненаситени мастни киселини, са по-вредни от познатите ни мазнини, тъй като имат двоен ефект. Те не само повишават нивата на LDL („лошия“) холестерол, но и намаляват нивата на HDL („ добрия”) холестерол. Транс-мазнините се намират в храни произведени с растителни масла и се намират в различни храни като картофени чипсове, пръчици, бисквитки, пици, маргарин, зърнени закуски или хамбургери.

          Препоръките на експертите са да избягваме храни, богати на транс-мазнини. Храненето с транс-мазнини увеличава риска от развитие на сърдечни заболявания и инсулт, също така е свързано с по-висок риск от развитие на диабет тип 2.

          Защо транс-мазнините са толкова популярни, кои храни съдържат големи количества от тях и как да ги откриваме на етика и по този начин, елиминираме от диетата си, можете да прочетете в остатъка от статията тук!

          Следете официалния блог на Здравитал, където ще откриете нови задълбочени здравни статии всеки ден!

          Една от основните теми, тиражирана в публичното пространство, която се налага от медиите вече няколко години, е пряко обвързана със здравословното хранене и борбата с високия холестерол, сърдечните заболявания и затлъстяването. Познато ни е становището на специалистите, че познатата ни т.нар. улична храна е богата на мазнини, които биха довели до затлъстяване. В становището на медиците се твърди, че тези храни са богати на транс-мазнини.

          - Реклама -

          Но знаем ли какво всъщност представляват транс-мазнините?

          Има два широко разпространени типа транс-мазнини, открити в храните: естествени и изкуствени. Естествените транс-мазнини се произвеждат в червата на някои животни и в храните, направени от тези животни (например мляко и месните продукти), те могат да съдържат малки количества от тези естествените транс-мазнини. Изкуствените транс-мазнини (или транс-мастни киселини) са изкуствено създадени в индустриалното преработване на хранителни продукти. Процесът се свежда до добавяне на водород към течните растителни масла, за да ги направи по-твърди.

          Основният хранителен източник на транс-мазнини в преработените храни е „частично хидрогенираните масла.” През ноември 2013 г. Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ  (FDA) репи вече да не признава частично хидрогенираните масла като безопасни (GRAS) за производството на храна. Въпреки решението ѝ компаниите използват т.нар. Транс-мазнини в производството на храната ни.

          Но защо някои компании използват транс-мазнини?

          Щом медиците не препоръчват употребата на подобни мазнини, а Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ ги обявява за вредни, защо компаниите ни ги пробутват?

          Транс-мазнините са лесни за използване, евтини за производство, а срокът им на годност е по-дълъг от останалите хранителни продукти. Транс-мазнините придават на храните желания вкус и текстура. Много ресторанти и заведения за бързо хранене използват транс-мазнини за пържене на храни. Това е така, тъй като масла с транс-мазнини могат да се използват многократно във фритюрниците. Няколко държави (Дания, Швейцария и Канада) и няколко щата в САЩ (Калифорния, Ню Йорк, Балтимор и окръг Монтгомъри) са намалили или ограничили употребата на транс-мазнини в заведенията за хранене.

          Защо транс-мазнините оказват неблагоприятен ефект върху здравето ни?

          Транс-мазнините, наричани още транс-ненаситени мастни киселини, са по-вредни от познатите ни мазнини, тъй като имат двоен ефект. Те не само повишават нивата на LDL („лошия“) холестерол, но и намаляват нивата на HDL („ добрия”) холестерол. Транс-мазнините се намират в храни произведени с растителни масла и се намират в различни храни като картофени чипсове, пръчици, бисквитки, пици, маргарин, зърнени закуски или хамбургери.

          Препоръките на експертите са да избягваме храни, богати на транс-мазнини. Храненето с транс-мазнини увеличава риска от развитие на сърдечни заболявания и инсулт, също така е свързано с по-висок риск от развитие на диабет тип 2.

          Защо транс-мазнините са толкова популярни, кои храни съдържат големи количества от тях и как да ги откриваме на етика и по този начин, елиминираме от диетата си, можете да прочетете в остатъка от статията тук!

          Следете официалния блог на Здравитал, където ще откриете нови задълбочени здравни статии всеки ден!

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          Позиция на УМБАЛ „Лозенец“

          Одитният доклад на Сметната палата обхваща предишен управленски период – 2022-2023 г., съобщиха от ръководството на УМБАЛ „Лозенец“ в официална позиция, разпространена на 16...

          Магнитни бури на 16 септември: Има ли повод за тревога?

          „Основният въпрос беше какви параметри ще има плазмата вътре в тази дупка и най-вече каква е скоростта на слънчевия вятър“

          М3: Нова ваксина става задължителна от 2026 година

          Новата схема предвижда приложение на две дози. Първата ще се поставя на деца на възраст между 12 и 15 месеца, а втората – при навършени 4 години.

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          - Реклама -
          ТОП ДНЕС
          ТОП 14 ДНИ
          Зареждане…
          Зареждане…
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -
          Search Suggestions
              Search Suggestions