София 23 °C София 23°C - ясно небе Велико Търново 26 °C Велико Търново 26°C - облачно Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - разкъсана облачност Варна 28 °C Варна 28°C - предимно облачно Бургас 29 °C Бургас 29°C - предимно облачно

Лорер: Служебното правителство постави рекорд за възбуждане на гражданското недоволство

Според него създаването на кризисния щаб за газа не е било необходимо
15 сПолитика 926 Николай Парашкевов

Служебното правителство е поставило рекорд за възбуждане на гражданско недоволство.

Това мнение изрази бившият министър по иновациите и растежа Даниел Лорер пред NOVA.

“Гледам с недоумение, така както гледат и българските граждани. Само три дни след като пое властта, служебното правителство постави рекорд за възбуждане на гражданско недоволство. Вече има протести срещу възобновяване на договорните отношения с “Газпром”. За 6 месеца управление на коалицията, начело с ПП, българското общество свикна на прозрачност и разбра, че диверсификация от руски газ е възможна”, каза Лорер.

Според него създаването на кризисния щаб за газа не е било необходимо:

“Необходимо е чрез пазарни механизми да се търсят решения на газовата криза, а не да се създава чувство, че има недостиг, какъвто няма. Просто трябва да се работи концентрирано тези 7 танкера да бъдат вкарани в нашата мрежа”, каза Лорер и подчерта, че интерконектора с Гърция не бива да се спира.

Бившият министър по иновациите и растежа призова правителството на Гълъб Донев “да не се причислява към тези, които не искат диверсификация”. 

“Ние показахме много ясно как България може да се управлява по един открит начин, качествено по-различно от това, което бяхме свикнали с ГЕРБ за 12 години”, така Лорер отговори на думите на президента, с които той сравни резултатите на ПП с тези на ГЕРБ и припомни похвалите на световните лидери към управлението на кабинета “Петков”.

“Следващите два месеца на това служебното правителство на Румен Радев ще бъдат ясна илюстрация за това как президентът иска да ръководи страната”, смята бившият министър.

“Първите 3 дни от тяхното управление повдигат огромна въпросителна за това какви са истинските им цели за този период”, допълни той в отговор на въпрос защо има разрив между ПП и Румен Радев. 

Рокадите в ръководството на НАП и Агенция “Митници” Лорер коментира, че са в опит за контрол върху паричните потоци. 

Той изрази притеснение, че служебното правителство може да забави няколко стратегически инициативи, които са важни за България.

За пример той даде интерконектора с Гърция, газовите доставки и Планът за възстановяване и устойчивост.

“По отношение на нашата работа - нямам съмнение”, категоричен бе той. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!