София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СЛУЧАЯТ ,,НОТАРИУСА'': Разпитани са редица магистрати относно контактите им с Мартин Божанов

СРП има има информация за отношения на съдии с Божанов, но не и за естеството на тези отношения

1 месецКрими 13 Марияна Стойчева

Към настоящия момент прокуратурата не разполага с конкретни доказателства за връзки на магистрати с Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров - Еврото. Разпитани са редица магистрати относно контактите им с Нотариуса. 

Това заяви наблюдаващият прокурор по делото Йордан Петров. 

Софийската градска прокуратура има информация за отношения на съдии с Божанов, но не и за естеството на тези отношения- тоест дали те са с престъпен характер, и дали например са били манипулирани дела в полза на Мартин Божанов или в тези отношения не е имало нищо неморално или незаконно.

Наблюдаващият прокурор по делото, свързано с Нотариуса, заяви пред Нова, че има доказателства, придобити чрез специални разузнавателни средства, относно връзки на вещи лица с Божанов, но допълни, че не е редно да се изнася информация за имена на конкретни магистрати, тъй като тази информация подлежи на проверка. 

,,Целта на проверките е да се докажат не само връзки и познанства с Нотариуса, а дали те имат престъпен характер'', заяви още Петров. 
 
„Имаме информация, включително придобита чрез специални разузнавателни средства, за например връзки от хора от обкръжението на Божанов с конкретни вещи лица. При това такива, които са изготвяли експертизи в негова полза", допълни той. 

Започнало е и разследване за евентуална връзка между Мартин Божанов-Нотариуса и бившият главен прокурор Иван Гешев. 

По отношение на разпространяваната снимката на изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов с Петьо Петров-Еврото пред ресторанта "Осемте джуджета" - прокурор Йордан Петров уточни, че няма правомощия да разследва Сарафов. 

„Аз изследвам дейността на Петьо Еврото, и на всички останали магистрати, освен господин Сарафов", уточни прокурор Петров и допълни, че връзка между двамата може да бъде разследвана само от специалния прокурор Даниела Талева.