София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Барометър България: ГЕРБ с аванс от 11% пред БСП , "Демократична България" влиза в парламента

Според агенцията избирателната активност ще е по-висока от изборите за евродепутати

43,8% от българите са категорични, че няма да гласуват на предстоящите парламентарни избори. Това сочи проучване на "Барометър България", проведено по телефона в периода 24-28.03.2021 г. сред 888 пълнолетни български граждани,  непосредствено преди предстоящите парламентарните избори. Проучването е финансирано със собствени средства на агенцията.

Статистиката показва, че в ситуацията на двуседмичен локдаун и динамичната обстановка, свързана с увеличение броя случаи на COVID-19 и нарастваща смъртност, към периода на проучването поне 35% от анкетираните категорично заявяват готовност да упражнят правото си на вот. Около 45% от участвалите в анкетата категорично отказват да гласуват на идните избори. 

Въпреки това се очаква, че активността на гласувалите ще е малко повече от тази на последните избори за евродепутати.

Очертава се и значителна квота на колебаещи се избиратели, които  все пак могат да повлияят на резултатите, ако отидат да гласуват. Тяхното решение ще бъде повлияно от много фактори, като най-важен и основен очаквано е ситуацията с разпространението на коронавируса.

Проучването на "Барометър Българи посочва, че при 34,8% избирателна активност се очаква подкрепа на 32% от анкетираните за ГЕРБ, а второто място се запазва за БСП с 21,0%. ДПС са трети с 8,7% твърда подкрепа, разчитайки изцяло на традиционния си електорат.

Новият политически "играч" -"Има такъв народ" и ВМРО имат изравнени позиции, както при ниска избирателна активност, така при възможност да спечелят гласове в деня на вота. 

За "Има такъв народ" заявяват желанието си да гласуват 8,4%.  ВМРО от своя страна затвърждават позициите си сред последователи в патриотичния сектор, като получават 8,1% от подкрепа от анкетираните. 

Според проучването "Демократична България" влиза в парламента, успявайки да задържи основния си дял от подкрепа - 5,8%. 

"Изправи се. Мутри вън!" събират около 3,2% от протестния вот, с което е малко вероятно да прескочат изборната бариера.

Количественото проучване на "Барометър България" е проведено по телефона в периода 24-28.03.2021 г. сред 888 пълнолетни български граждани. Проучването е финансирано със собствени средства на агенцията.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!