София 1 °C София 1°C - лека мъгла Велико Търново -1 °C Велико Търново -1°C - мъгла Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - разкъсана облачност

Д-р Симидчиев: Броят на мутациите расте с разпространението на пандемията

Правилата трябва да се спазват, категоричен е пулмологът
9 сЕвроком 414

Ваксините предизвикват между 5 и 40-кратно по-високи нива на защитни антитела срещу новите щамове на по-заразен коронавирус, а преболедуването не е толкова ефективно за имунитета. Хората не бива да се плашат от мутациите. Но от появата си досега коронавирусът SARS-CoV-2 има 280 000 мутации. Това е механизъм за адаптиране към околната среда. Колкото пандемията е по-разпространена, толкова по-голяма е вероятността от увеличаване на мутациите. Това заяви пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев.

По думите му щамовете от Англия, Южна Африка и Бразилия са по-интересни заради начина, по който вирусът влиза в нашите клетки. Затова те са и по-заразни, уточни той.

За имунен отговор след поставяне на първата ваксина на човешкия организъм е нужно време – от 3 седмици до месец и половина, информира д-р Александър Симидчиев.

Хората избират дали да се ваксинират, или не. Именно ваксинацията е инструментът за ограничаване разпространението на коронавируса. Бъдещето ни зависи не само от индивидуалните действия, но и от поведението ни като общност. Правилата трябва да се спазват, категоричен е пулмологът.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!