София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Д-р Стефан Митев: Трябва ли лекари да вършат безплатна работа заради безумия на управляващи?

Бесен съм от поредния огромен гаф на министерството, посочи д-р Митев от Българското рационално общество
2 мVox Populi 1103

Бесен съм от поредния огромен гаф на министерството, от който ще пострадат много хора. Прочетете внимателно и споделете, ако искате да живeeтe. Скандалната "промяна" вече е факт. Обнародвана е в "Държавен вестник" през май и действа с пълна сила, като ограничава лекарите да спасяват животи.
 
Първо ще илюстрирам с пример, а след това ще цитирам конкретната наредба и последиците от нея. Представете си, че към края на месеца имате изследване на дебелото черво (колоноскопия) и при нея лекарят установи полип. Важно е да знаете, че полипите често предшестват развитието на рак и отстраняването им (наричано полипектомия) предотвратява настъпването на онкологично заболяване. Новата наредба ограничава лекарите от провеждане на полипектомии. Потенциално животоспасяваща процедура вече е поставена под рестрикции по чисто финансови съображения.
Ето конкретния текст, публикуван в "Държавен вестник" на 17 май 2022 г.:
 
"(28) Когато случаите по КП № 69.1, отчетени с кодове 32087-00 и 32093-00 (полипектомии) са над 20 % от всички случаи по същата КП, случаите над 20 % се заплащат на цената на КП № 68.1."
 
Накратко, клинична пътека 69 включва различни видове манипулации по време на ендоскопски изследвания. Полипектомиите категорично са най-честите процедури, които се извършват по тази пътека. Сега те са ограничени до 20% от всички случаи по същата пътека. Ако се надхвърли този процент, заплащането ще бъде като при по-евтината пътека 68, т.е. все едно не е имало полип, все едно не е извършена специализирана процедура по отстраняване. Тоест отсега нататък много често лекарите няма да получат нищо за допълнителните си усилия за откриване и отстраняване на полипи. Независимо дали ги отстранят или не, заплащането им след заветните 20% ще бъде едно и също. Това директно ще застраши живота на пациентите. Поставете се на мястото на лекарите - бихте ли търсили така усърдно полипи, които понякога са плоски и трудни за откриване, когато знаете, че това няма да бъде заплатено? Трябва ли лекарите да бъдат поставяни пред такава дилема? Трябва ли да вършат буквално безплатна работа заради безумните наредби на управляващите?
 
Дебело подчертавам, че препоръките на европейското дружество са полипите да се отстраняват чрез полипектомия, което спасява животи. В развитите страни се използват допълнителни методи за по-ефективно откриване на полипи и се измерват показатели за качество (като adenoma detection rate), защото всяко отстраняване на (голям) полип е потенциално спасен живот. У нас не просто не се отчита значимостта на процедурата (липсва масов скрининг), но тя вече се ограничава по финансови мотиви. Евала! Този месец разбрахме, че част от пътеките за миналия не са изплатени в пълния си размер, защото са ограничени по горната наредба.
 
Необходима е незабавна отмяна на абсурдната рестрикция. За пореден път - премахването на полипи (полипектомия) спасява животи. То не бива да бъде ограничавано по НИКАКЪВ НАЧИН.
Искам да знам кой е предложил и приел текста на наредбата. Дали осъзнава как ще навреди на огромен брой хора? Съмнявам се. Пазете се, защото управляващите мислят за вас само по избори.
 
Д-р Стефан Митев, Българско рационално общество, Фейсбук

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!