София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Д-р Заячка участва в международна дискусия, посветена на паметта за Втората световна война

Участниците обсъдиха как се променят идеите за Втората световна война
13 чПолитика 383 Мирослав Митков

Лидерът на АБВ-Младежи д-р Пламена Заячка участва онлайн в международна експертна дискусия, посветена на „Историческата памет за Втората световна война в съвременния свят“.

Заедно със зам.-декана на катедра "Политология" на Московския държавен университет „М. В. Ломоносов“ (МГУ) – Антон Комплеев, доц. Даниил Аникин от катедра "История" на МГУ, историка Арон Шнер от Израел и модератора Владимир Беклямишев обсъдиха възможностите за противодействие на пренаписването на историята, манипулациите и подмяната на паметта.

Дискусията бе част от международната зимна историческа школа, организирана от Руското историческо общество, Съвета на Европа, Фонд „История отечества“ и др.

Участниците обсъдиха как се променят идеите за Втората световна война - на международно ниво и между поколенията, както и какви са основните тенденции в това отношение? Д-р Заячка посочи, че „битката се води на политическото, не на историческото поле, тъй като именно чрез политически и юридически документи се подменя историята“. Тя даде за пример Резолюцията на Европейския парламент от 2019 г., в която се изтъква, че Втората световна война, започва като непосредствен резултат от договора за ненападение между Нацистка Германия и Съветския съюз, известен като пакт „Молотов — Рибентроп“.

Д-р Заячка заяви, че това е резултат от политизацията, не от интерпретацията на исторически събития и че за целта се използват териториите на постсъветските държави, като в едни случаи с помощта на властите, а в други с техния неутралитет, независимо от настроението на населението и опитите за противопоставяне. Участниците дискутираха и широко разпространената в Европа концепция за„ два тоталитаризма“, която приравнява страната победител - Съветския съюз - към страната агресор - нацистка Германия.

Д-р Заячка сподели, че тенденцията за сравнение между фашизма и националсоциализма със съветската система е особено актуална в бившите републики, тъй като там голяма част от управляващите сега са бивши източноевропейски дисиденти, които предлагат в различни международни организации декларации, с цел да осъдят предходната система. Такъв пример е декларацията по повод 75 годишнината от края на Втората световна война, подписана от на Министрите на външните работи на Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария, Румъния, Словакия, Чехия, България и присъединилите се САЩ“. Д-р Заячка постави и въпроса свършила ли е Студената война, имайки предвид, че почти всички договори за разоръжаване са разтрогнати. Тя даде и аргументи като посочи „Договора за ограничаване на системите за противоракетна отбрана“, прекратен през 2002 г., както и денонсирането на Договора за ракетите със среден и малък обсег, от който САЩ излезе през 2019 г. Остава само един договор за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия, между САЩ и Русия, за съвместно, постепенно редуциране на стратегическите носители на ядрени оръжия - Нов СТАРТ, който е с давност до 2021 г. и не е ясно ще се поднови ли, посочи тя.