София 25 °C София 25°C - предимно облачно Велико Търново 20 °C Велико Търново 20°C - предимно облачно Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - разкъсана облачност Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - ясно небе

Депутатите ще могат да се подлагат на тестове за наркотици

Предложението бе направено от “Възраждане” и ИТН.

6 мПолитика 142 Кристияна Стефанова

Депутатите от Временната комисия за изработване на проект на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание решиха народните представители да могат да се подлагат доброволно на тестове за наркотици, предаде репортер на БГНЕС.

Предложението бе направено от “Възраждане” и ИТН.

“Чисто законово няма как да задължим народните представители да се подложат на такова изследване, така че то е по желание. Нека гражданите да са наясно дали поведението на депутатите отговаря на тяхното положение”, обясни Цвета Рангелова. Тя уточни, че тестовете ще бъдат безплатни за Народното събрание, народният представител, който си прави теста ще трябва да го заплати, а той ще бъде на цена от 5-20 лв.

Предложението е тестовете да се провеждат два пъти годишно- първият път от които при встъпването му в длъжност.

Павела Митова от ИТН каза, че ще подкрепи предложението на “Възраждане”. Ние не можем да задължим народния представител да направи такъв тест за наркотици, той има правото да откаже такъв тест. Поради тази причина смятаме, че трябва да има някаква санкция при този отказ”, предложи Митова.

Юлияна Матеева от вече разпадналата се група на “Величие” изрази подкрепа за предложението, но тя не участва в гласуването, понеже вече няма своя парламентарна група. | БГНЕС