Днес е Трифон Зарезан, празник на лозарите и винарите
Денят на Свети мъченик Трифон от древни времена се свързва с първата резитба на лозите
Днес отбелязваме Трифон Зарезан по стар стил - празника на лозарите и виното, познат още като Зарезановден, Трифун Чипия и Трифун Зарезой.
Денят на Свети мъченик Трифон от древни времена се свързва с първата резитба на лозовите масиви.
В Югозападна България зарязването се извършва винаги от двама души, а благославянето се превръща в ритуална игра с точно определени действия и думи. Мъжът, който реже, застава в единия край на лозето, а вторият мъж е скрит зад някоя лоза, в другия край на лозето.
Това е трудов обичай, свързан с първия стопански процес в годишния цикъл на обработка на лозата – пролетното ѝ зарязване.
Практиките с лозовите пръчки са едни от най-съществените, наред със зарязването, поливането с вино и благословиите. Те са важен атрибут на празника. Оставят се обикновено на лозето, за да не се „дигне берекетът“ от него. В Северна България, в селата покрай Дунав, пръчките се хвърлят в реката, за да тече виното така, както тече Дунава. Една от пръчките винаги се свива на венец, който се поставя на калпака, около кръста или през рамо. От лозови пръчки се приготвя и „короната“ на лозарския цар.