София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Държавата ще плаща детската градина на бедни деца

Първите 70 млн. отиват за градеж на градини в големите градове
пропускане

Държавата ще плаща детската градина на бедни деца

Първите 70 млн. отиват за градеж на градини в големите градове

6 месецаОбразование 71 Боряна Райчева


Държавата ще плаща таксите за детски градини на деца от социално слаби семейства на възраст 3 и 4 години. За целта са предвидени 22 милиона лева, осигурени от европейско финансиране. Парите ще бъдат добавени към обещаните вчера суми, които държавата се ангажира да дава за децата с такъв статус.
Средствата за покриване таксите ще се дават на детските градини, а не на родителите, уточни заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева. Така една трета от българските деца ще могат да посещават детска градина, без значение дали родителите им могат или не да плащат за това.
На въпроса дали с тази мярка децата не се разделят дискриминационно на бедни и богати, Деница Сачева отговори с въпроса социалното подпомагане в България дискриминационна политика ли е или е приобщаваща политика?
А за да не се стигне до там детските градини да не могат да поемат всички деца, образователното министерство ще предложи обещаните вчера от правителството 70 милиона за изграждане на детски градини, да бъдат насочени с приоритет към големите градове.