София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 10 °C
Варна 10 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Двама врачани осъдиха Прокуратурата за незаконно обвинение в престъпления

Държавното обвинение ще трябва да заплати по 35 хил. лева
4 мЕвроком 987

Врачанският окръжен съд осъди Прокуратурата на Република България да заплати на Д. Д. и на И. Д. от Враца по 35 000 лева, като сумите са обезщетение за претърпени неимуществени вреди от незаконно обвинение в извършване на престъпления през 2016 г. Това съобщиха от Окръжен съд - Враца.

Последователно във времето Д. Д. и И. Д. са били привлечени като обвиняеми за убийство по непредпазливост, вследствие на умишлено нанесена лека телесна повреда, извършена в съучастие между двамата, след това за умишлено убийство по хулигански подбуди, извършено отново в съучастие между тях и за хулиганство, извършено в съучастие. Срещу Д. Д. има и четвърто обвинение – за повреждане на чужда движима вещ. Наказателните производства по обвиненията в убийство са прекратени от Окръжна прокуратура – Враца в хода на досъдебното производство. Двамата са били предадени на съд за престъплението хулиганство, извършено в съучастие, а Д. Д. и за повреждане на чужда движима вещ. По тези обвинения двамата са оправдани.

Решението на гражданския състав на Окръжен съд – Враца подлежи на въззивно обжалване пред Апелативен съд - София в двуседмичен срок от връчването му на страните.