София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

ЕК: България не бива да спира сезонните работници

Те попадат в категорията възлови професии заедно с медиците
1 годинаОбщество 111 Мирослав Митков

България не бива да спира сезонните работници, които заминават по заявка на чуждестранни работодатели, каза говорител на Европейската комисия.

Насоките относно упражняването на свободното движение на работници по време на пандемията на коронавирус ясно посочват, че държавите членки трябва да позволят на работниците от други държави членки да продължат да преминават границите си на работа, ако работата в съответния сектор все още е разрешена в приемащата държава членка", изтъква говорителят. "Като цяло държавите членки следва да възложат на работодателите необходимостта от осигуряване на адекватна защита на здравето и безопасността."

Според говорителя "сезонните работници в селското стопанство изпълняват при определени обстоятелства възлови функции за прибиране на реколтата, засаждането и поддържането. В такава ситуация държавите членки трябва да третират тези лица като възлови работници и да им позволят да влязат на тяхната територия и да имат безпрепятствен достъп до работното си място. Държавите членки следва да обменят информация за различните си нужди в този сектор на техническо ниво, за да отговорят на недостига на работна ръка в резултат на кризата."

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!