София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Извънреден брой на Държавен вестник ще обнародва промените в Изборния кодекс

Ще се гласува машинно

Промените в Изборния кодекс, които бяха приети вчера от народните представители, ще бъдат обнародвани в извънреден брой на Държавен вестник утре, на 1 май.

Промените предвиждат, че Централната избирателна комисия ще се състои от 15 членове, вместо от сегашните 20, включително председател, заместник-председатели и секретар, които се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции. Комисията ще се назначава с указ на президента след публични консултации и процедура, определени от държавния глава, по предложение на парламентарно представените партии и коалиции.

Също така отпада ограничението за образуване на до 35 секции за гласуване в страните извън ЕС. Ще се гласува само машинно в секциите с над 300 избиратели. По изключение хартиени бюлетини ще има в секции с по-малко от 300 избиратели у нас и в чужбина.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!