София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Хампарцумян: Не може да се очаква повишение на инфлацията след приемането на еврото у нас

"Контролът и конкуренцията са това, което държи цените в определени рамки"

8 дниИкономика 28 Васил Василев

Последната статистика показва, че теглим два пъти повече кредити, отколкото спестяваме. С 11,1% се увеличават депозитите, с 18,6% - кредитите на домакинствата в края на април на годишна база, показват данните на БНБ.

Според банкера Левон Хампарцумян икономиката е в добро състояние, щом депозитите и кредитите растат. „Това е показател за увереността на хората в банковата система и бъдещите им доходи“, посочи той в интервю за НоваНюз.

Хампарцумян предупреди, че може да очакваме по-високи лихви от порядъка на от 4% до 7%. Финансистът обясни, че повишаването на лихвения процент е борба с инфлацията. Той допълни, че в еврозоната лихвите се различават.

Хампарцумян каза още, че не може да се очаква повишение на инфлацията след приемането на еврото в страната. Той допълни, че контролът и конкуренцията са това, което държи цените в определени рамки.