София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Литва обяви двама беларуски дипломати за персона нон грата

Дипломатите трябва да напуснат Литва в рамките на седем дни
15 сПолитика 203

Литовските власти обявиха двама служители на беларуското посолство за персона нон грата.

"Днес, на 28 май, представител на беларуското посолство в Литва беше призован в Министерството на външните работи на страната. На него му бе връчена дипломатическа нота, обявяваща обявяването на двама служители на посолството за persona non grata", се казва в изявление на министерството.

„Служителите на беларуското посолство са експулсирани от Литва за дейности, несъвместими с дипломатически статут“, обяснява външното министерство.

Външното министерство отбеляза също, че решението е взето в знак на солидарност с Латвия, чиито дипломати и служители на посолството в Минск са били неоснователно изгонени от страната, според Вилнюс.

Представител на белоруското посолство, призован в литовското министерство на външните работи, също беше подаден с протест срещу продължаващите репресии от властите срещу представители на гражданското общество и независими медии, тъй като Вилнюс оценява събитията, които се случват в Беларус след президентските избори през август 2020г. Литовското външно министерство поиска незабавното освобождаване на задържания в Минск, един от основателите на телеграмния канал NEXTA, признат от беларуските власти за екстремист, Роман Протасевич и приятелката му София Сапега.

Отбелязва се, че дипломатите трябва да напуснат Литва в рамките на седем дни.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!