София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

"Любовта е лудост" вече 30 години

Започва международният филмов фестивал у нас

4 мРазвлечение 631 Румяна Илиева

"Любовта е лудост" е едно от най-значимите артистични събития не само за светска Варна, но и за живота на европейската киноиндустрия. За това говорят хилядите големи имена в световното кино, които са били негови специални гости. 

12 заглавия са включени в конкурсната програма на 30-ото издание на Международния филмов фестивал във Варна, което ще се проведе от 26 август до 4 септември във Фестивалния и конгресен център. 

Откриването ще бъде с френската драма „Млади завинаги“ на режисьорката Валерия Бруни Тедески, която е участвала в конкурсната програма на фестивала в Кан през 2021 г.

Фестивалът ще бъде закрит на 2 септември в 19:00 ч. с филма „Съпругата на Чайковски“ на режисьора Кирил Серебренников, който е участвал в тазгодишния кинофестивал в Кан.

В програмата на „Любовта е лудост“ ще бъдат предложени още панорамите "Злато от световните фестивали", "Съвременно полско кино", "По глобуса", "Български филми", "Съвременно кино от Иран", "Документални филми" и наградени продукции от фестивала през годините. 

От 1993 г. досега на фестивала са показани над 1500 игрални филми.