София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мария Габриел: МВР би одобрило запор на сметките на Руския културен център

Тя предлага приемането на нарочен нормативен акт, който да уреди правомощията на отделните институции на национално ниво.

2 месецаПолитика 10 Катерина Найденова

Според Мария Габриел сметките на Руския културно-информационен център в София могат да бъдат запорирани, а Министерството на външните работи у нас би одобрило подобна стъпка.

 
Това стана ясно от изявление на министъра на външните работи. В рамките на парламентарния контрол, тя отговори на въпрос на депутати от ПП-ДБ относно потенциално закриване на центъра.

 
Габриел посочи също, че основание за това може да бъде фактът, че Руският културно-информационен център в София е във функционална връзка с т. нар. "Россотрудничество", Федералната агенция по въпросите на общността на независимите държави, а агенцията и нейният ръководител Евгений Примаков са в списъка на санкционираните от Европейския съюз. Управителят на Центъра е бил начело на отдел в "Россотрудничество".


"В този смисъл и с оглед придържане на единна позиция на ЕС спрямо Русия и в контекста на усилията за справяне със системната международна кампания на Русия за дезинформация и манипулиране на информацията външно министерство би подкрепило замразяването на активите на "Россотрудничество", включително банкови сметки от страна на компетентните ведомства в Република България", заяви Габриел.

Тъй като МВР не е компетентен орган по прилагане на санкциите, Мария Габриел предлага да бъде приет нарочен нормативен акт, свързан с правомощията и отговорностите на отделните институции на национално ниво с акцент върху замразяването на финансови активи:
"И сега няма каквито и да било пречки да бъде доказана свързаността между лицето в санкционния списък и "Россотрудничество". Това, което ни липсва в България е възможно най-бързо да приемем въпросния нормативен акт, в който финансовите институции, кредитните или тези, които имат компетенции, да имат ясен механизъм, според който просто трябва да го приложат". 

 

Снимка: БГНЕС