София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Мария Габриел: Страната ни ще продължи да оказва всестранна подкрепа на Киев

"Подкрепяйки Украйна, ние подкрепяме демокрацията"

18 сПолитика 928 Иванина Игнатова

"Ние осъждаме войната на Русия в Украйна и изразяваме своята подкрепа за украинския народ. Подкрепяйки Украйна, ние подкрепяме демокрацията. Страната ни ще продължи да оказва всестранна подкрепа на Киев – хуманитарна, военна, икономическа, политическа." Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел при откриването на Годишната конференция на ръководителите на задграничните ни представителства.

"Вярвам, че със съвместни усилия ще направим България по-видима и значима на международната сцена. Сам никой не може да постигне нищо. Искам България да бъде активен член на ЕС и НАТО, задаващ посока и оформящ решения. Разбира се, това може да бъде постигнато с активна дипломация и последователна политика", отбеляза Мария Габриел.

"Трябва да има ясни процедури за кариерно развитие на дипломатите и да отстояваме достойното заплащане. За мен е важно да продължаваме да правим така, че дипломатическата служба да носи гордо името на България. Само чрез обединение, взаимно уважение и прагматично сътрудничество между институциите ще намерим онзи ключ, който ще доведе до постигането на още по-добри резултати за страната и гражданите ѝ", каза още в словото си Габриел.