София 8 °C София 8°C - облачно Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - лека мъгла Пловдив 11 °C Пловдив 11°C - мараня Варна 9 °C Варна 9°C - облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - облачно

На първо четене: България напуска Международната банка за икономическо сътрудничество

Със 138 гласа "за", 26 - "против" и 18 "въздържал се"

19 сПолитика 443

Със 138 гласа "за", 26 - "против" и 18 "въздържал се" парламентът прие на първо четене Законопроект за денонсиране на Споразумението за основаването на Международната инвестиционна банка (МИБ) и нейния устав и на Споразумението за организацията и дейността на Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС), внесен от Министерския съвет.

Основно от "Възраждане" и "БСП за България" бяха против проектът да бъде одобрен от българското Народно събрание, а от парламентарната група на "Възраждане" заявиха, че между двете четения ще внесат свои редакционни поправки. Затова и не беше прието предложението на председателя на бюджетната комисия Петър Чобанов законопроектът да бъде гласуван днес на две четения.

Прекратяването на членството следва да се извърши съгласно процедурите, предвидени в споразуменията за учредяване на институциите и със съотносимите вътрешноправни процедури, пише вносителят. Процедурата изисква денонсиране от страна на Народното събрание на международните договори за учредяване на двете институции.

Съгласно чл. 8 от Устава на МИБ и чл. IX от Споразумението за организацията и дейността на МБИС, всяка страна може да прекрати членството си в банките, след като уведоми за това управителните органи на двете институции най-малко шест месеца предварително. 

Със законопроекта се предлага започване на процедура по оттеглянето на Република България, съгласно уставните документи на банките.

Международната инвестиционна банка е международна финансова институция за развитие със седалище в Будапеща. Страните-членки на МИБ са България, Виетнам, Куба, Монголия, Унгария, Румъния, Русия, Словакия и Чехия. Уставният капитал на МИБ е 2 млрд. евро, а внесената му част към момента е 427,1 млн. евро, е записано пише вносителят. В мотивите се посочва също, че Русия е най-големият акционер в МИБ с 47,21 процента дял във внесения капитал на банката. 

Понастоящем участието на България във внесения капитал е 42,2 млн. евро или 9,88 на сто от него.