Начало Новини Предавания На живо

Нетаняху: Действията на съпругата ми доведоха до положителен резултат

Нетаняху посети Киев за първи път от 20 години насам

Нетаняху: Действията на съпругата ми доведоха до положителен резултат

Нетаняху посети Киев за първи път от 20 години насам

9 месецаПолитика 21 Боряна Райчева


Израелският премиер Бенямин Нетаняху смята, че не бива да се търсят признаци на неуважение във връзка със ситуацията със съпругата му Сара, която хвърли приветствен хляб на земята на киевското летище. Той заяви това пред репортери в Киев.
Политикът заяви, че съпругата му специално е избрала дрехи от национални цветове на Украйна - жълто-сини цветове. „Това не е от уважение към Украйна“, каза Нетаняху.
Той отбеляза също, че ако това не се е случили, израелската преса дори нямало да обърне внимание на пътуването на премиера в Киев.
В същото време Нетаняху нарече посещението си „историческо“. „Освен това, ако по този начин успяхме да привлечем вниманието на журналистите към подобни визити, тогава нека бъде така“, добави той.
Н 19 август на летището в Киев Бенямин Нетаняху и съпругата му бяха посрещнати от момичета в украински тоалети, които държаха хляб и сол в ръцете си. Израелският премиер, запознат с тази традиция, счупи парче хляб, потопено в сол. След това той подаде парчето на жена си, която го хвърли на земята. Коментирайки инцидента, прессекретарят на президента на Украйна Владимир Зеленски Юлия Мендел заяви, че "нищо не може да засенчи значението и мащаба на посещението на премиера на Израел". В социалните мрежи обаче украинците осъдиха постъпката на Сара Нетаняху.
Нетаняху посети Киев за първи път от 20 години насам. В понеделник той проведе разговори със Зеленски, след което страните подписаха няколко съвместни документа.