София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Осуетяват издигането на Борис Джонсън за премиер

След като ЕС си поиска €44-те млрд. и при Брекзит без сделка

Осуетяват издигането на Борис Джонсън за премиер

След като ЕС си поиска €44-те млрд. и при Брекзит без сделка

12 месецаПолитика 2 Боряна Райчева


Борис Джонсън може да се размине със стола на Тереза Мей заради заплахата си да напусне Европейския съюз (ЕС) без сделка.

Заради това негово изказване, депутатите в парламента на Обединеното кралство предприемат опит за осуетяване на избирането му за министър-председател. 

Борис Джонсън се надява на лидерския пост с молба за мандат да се противопостави на Брюксел преди 31 октомври.

„Бунтовниците“ от Консервативната партия ще обединят силите си с опозиционните партии в решаващ тест за способността на парламента да блокира „лошия“ Брекзит“, пише вестник The Times.

Еврокомисията (ЕК) го предупреди, че дори при такъв „лош“ Брекзит Лондон ще трябва да върне неизплатения си дял към бюджета на ЕС.
Брюксел няма да влезе в преговори за бъдеща търговия, докато Лондон не отчете „финансовите задължения, които Великобритания е направила като държава-членка".

Споразумението за Брекзит от миналата година между Тереза Мей и нейните колеги от ЕС предвижда Лондон да изплати приблизително 39 млрд. паунда (около 44 млрд. евро).

Сумата трябва да покрие бюджетните ангажименти в рамките на преходния период до края на 2020 г. Но британският парламент отказа да ратифицира договора, а Брекзитът бе отложен за 31 октомври 2019 г.

Вчера говорителят на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер предупреди също така, че нито Борис Джонсън, нито другият кандидат за премиер Джереми Хънт ще могат да предоговорят условията за Брекзит.