София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Показват подноса на княз Батенберг в Русе

Ценната реликва се съхранява в Националния исторически музей

Подносът, подарен от русенци на първия български княз Александър I Батенберг, ще бъде изложен в Историческия музей в Русе на празника на града – 6 май.

Ценната реликва се съхранява в Националния исторически музей и ще остане в Русе до средата на юли тази година. Подносът е подарен на Батенберг при влизането му в града през юни 1879 г. В средата на предмета има златна плочка с гравирано изображение на изправен лъв с корона и посвещение „На Негово Височество Александър I Княз на българите от жителите на г. Русе“. Изработката на таблата – сребърна жичка, оформяща филигран, показва уменията на местните занаятчии през XIX век.

Русенският поднос, заедно с други два – подарени на Батенберг от жителите на Ловеч и Берковица, бяха откупени в началото на 2019 г. на търг в аукционната къща „Доротеум“ във Виена лично от министъра на културата Боил Банов от името на държавата. С негова заповед ценните предмети бяха предадени за съхранение в Националния исторически музей.

На 6 май, когато отбелязваме и Деня на храбростта, входът в Русенския музей ще бъде свободен. Специално за празника на града е подготвен спектакъл „Ретро Русе“, който ще върне спомените за стария Русчук.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!