София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Премиерът се хвали с доклад на Европейската сметна палата, в който няма нищо похвално

Половината показатели не се изпълняват по план, се отбелязва в документа
6 мVox Populi 1098

"Европейската сметна палата не е открила нито една грешка в програмите, които България изпълнява със средства от бюджета на ЕС. Това сочи годишният доклад на Европейската сметна палата за финансовата 2019 година". Това коментира в социалните мрежи премиерът Бойко Борисов по повод публикуван Доклад на Европейската сметна палата относно изпълнението на бюджета на ЕС — състояние в края на 2019 година. Той е бил приет още на 9 ноември 2020 година, се отбелязва в документа.

След направени проверки няма установени грешки и в земеделието при политиките за устойчиво използване на природните ресурси, допълва категорично Борисов.

Но в доклада на Европейската сметна палата това се разминава:

„В своя специален доклад относно водната инфраструктура Сметната палата посочи липсата на осведоменост в трите одитирани държави членки (България, Унгария и Румъния – бел. ред.) за течовете на вода, дължащи се на недостатъчни инвестиции за поддръжка и подновяване на водната инфраструктура. Освен това в своя доклад относно финансирането от ЕС на пречиствателни станции за градски отпадъчни води в басейна на река Дунав Сметната палата констатира, че четирите проверени държави членки са постигнали значителен напредък по отношение на изпълнението на изискванията на Директивата за пречистването на градските отпадъчни води, но са забавили изпълнението в определени области“, пише на стр. 119 от документа.

“По отношение на качеството на въздуха ЕАОС посочва намаляване на емисиите на замърсители на въздуха в периода 1990—2015 г., за което  допринасят финансираните по ЕФРР/КФ проекти. В един по-скорошен доклад ЕАОС посочва, че като цяло тенденциите в областта на околната среда в Европа не са се подобрили след 2015 г. и по-голямата част от целевите стойности за 2020 г. няма да бъдат постигнати, особено свързаните с биологичното разнообразие“.

„Има общо 72 показателя. Девет от тях — свързани с общата цел на ЕФРР и КФ — са показатели на Евростат, в т. ч. пет, които се използват изключително за ЕФРР, и четири, които са споделени между двете програми. Останалите 63, свързани с ЕФРР и 18 свързани с КФ се основават на общи показатели, използвани от оперативните програми на държавите членки. Те отразяват наличните данни в края на 2018 г. (данните за 2019 г. нямат да бъдат налични до 2021 г.). Анализът на Сметната палата показва, че малко над една трета от показателите се изпълняват по план, а около половината не се изпълняват по план. За останалите показали не беше възможно да се направи заключение“, се посочва още в доклада.

Важно уточнение е, че докладът не е направен за всяка отделна държава-членка, а като цяло на ефективността от програмите в целия ЕС.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!