София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Проф. Костадин Ангелов: Причината за смъртта от COVID-19 са хроничните заболявания

Коментар на здравния министър
4 мЕвроком 4844

Причината за смъртта от коронавирус са хроничните заболявания на българите и там трябва да положим усилия. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в предаването „Годината“ по Дарик радио. По думите му нацията ни има лоша здравна характеристика. "Да, нашата нация има проблеми, допълни здравният министър.

"Това е коварното на този вирус. Когато този вирус се залепи, образно казано, за един човек, който има хронично заболяване, то усложнява протичането на хроничното заболяване и води до причината за неблагоприятният изход на това заболяване. Именно за това аз казах на един от брифингите - ще го повторя и пред вас-. Не искам българските граждани да бъдат из лекувани, искам да бъдат здрави. Именно в тази посока ще положим усилия да предложим този план за здравето на нацията, която да наситим със здравни събития от раждането на човека до неговата смъртта", каза още Костадин Ангелов.

Според него здравеопазването в България не е лошо. "То, сравнено със здравеопазването ЕС, е изключително достъпно и то навременно достъпно", изтъкна министърът.