София 23 °C София 23°C - предимно ясно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно облачно Варна 27 °C Варна 27°C - разкъсана облачност Бургас 27 °C Бургас 27°C - разкъсана облачност

Проф. Румен Гечев: Трябва да видим как да догоним Румъния и другите страни от ЕС

Не бива да робуваме на “магически” 3% бюджетен дефицит

7 мПолитика 564 Антония Лазарова

“Нашата предварителна информация за състоянието на Фискалния резерв се потвърди от БНБ. Той е променен от месец февруари, когато е бил 14.340 млрд. лв. на 10.089 млрд. лв. към 31 май т.г. - т.е. ползвани са 4 млрд. лв. Това не е незаконно, но предупреждението на БСП беше напълно основателно и потвърждава нашите искания да не се позволява на изпълнителната власт да влиза в твърде голяма дълбочина във Фискалния резерв и да застрашава Сребърния фонд.” Това заяви народният представител от “БСП за България” проф. Румен Гечев от парламентарната трибуна. 
Той припомни, че служебният финансов министър Велкова е алармила, че свободните средства във Фискалния резерв към края на април са само 200 млн. лв. и подчерта, че правителството трябва да отговори какви варианти ще търси за покриването на бюджетните разходи, заложени в закона, при неговото удължаване и при новия закон.  


“В тази връзка, бюджетен дефицит от 3% е наистина един от критериите на Маастрихт, който обаче почти никой не спазва. Няма такава практика основната цел на един бюджет да е някакво “магическо” число от 3%. Има политика на икономически растеж, на повишение на жизнения стандарт, стремейки се да бъдат в рамките на критериите на Маастрихт. Ние ще продължаваме да повтаряме европейския опит -  бюджетният дефицит на страните членки на ЕС, като изключим 2-3 страни, през последните години се движи 5-9%, в някои страни и по-високи. Така че в България трябва да обясним защо точно ние се различаваме и защо тези 3% са такава “магическа” величина”, категоричен бе проф. Гечев. 


Той обясни, че другият показател, който трябва да се сравнява, тъй като е свързан с финансирането на бюджетните дефицити, е държавният дълг спрямо БВП. Социалистът посочи, че в страните от Еврозоната той е 91.5%. “Това не означава, че България трябва да се стреми към рязко увеличаване на държавния дълг, но значи, че България може да използва тези възможности”, подчерта проф. Румен Гечев. 


Според него, големият въпрос, на който финансовият министър трябва да отговори, е като се прави избор на финансиране - чрез дълга или чрез временно ползване на излишъка във Фискалния резерв, какво ще спечели България и какво ще загуби. 


“Друг въпрос, на който трябва да отговори финансовият министър, е дали държавата ще може да се справи при това равнище на бюджета в БВП. Защото в ЕС евроатлантическите ценности са, че 50% от БВП минава през бюджета. Ако ние ще имаме политика да е под 40%, ние ще бъдем „против“, защото това не съответства на евроатлантическите ценности”, каза още депутатът от БСП. 


“Няма как държава с пределно ниски данъци от 10% да поддържа пределно ниски бюджетни дефицити и дългове в БВП. Не е имало, няма и не може да има развита държава при такива ограничения. Нито болниците ще ни бъдат по европейски стандарти, нито училищата, нито научните изследвания. Затова не бива да робуваме на някакви “магически” числа, а трябва да видим как да догоним Румъния и другите страни членки на ЕС при една разумна фискална политика”, каза в заключение проф. Румен Гечев.