София 22 °C
Велико Търново 25 °C
Пловдив 23 °C
Варна 24 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Промишленото производство нараства

Индустрията се изтласква от дъното

Промишленото производство нараства

Индустрията се изтласква от дъното

44 мИкономика 251 Йоана Стайкова


По данни на "Капитал" през юни активността в сектора на промишленото производство нараства с 5,8%, докато през май е било едва 1,3%, а през изминалите месеци е било с минусови стойности. 


Последните данни от националната статистика показват, че оборотът в промишлеността е нарастнал с 22% спрямо месец май и достига 98% от нивото на продажбите през юни 2019г. 


От друга страна, продажбите в търговията са нарастнали с едва 0,9% спрямо месец май и остават с 18% под обема през юни 2019г. 
Активността в добивната промишленост е нарастнала с 9,1% спрямо май, а в енергетиката е с 5,2% по-висока. 


Най-значително повишение спрямо май отчитат производителите на автомобилни компоненти - 73%, а оборотът се е повишил със 77,5%.


Голямо увеличение в преработващата промишленост са отчетени и при фирмите за производство на мебели (24%), на цигари (15,9%) и дървен материал (14,8%). Производството на облекла обаче е с почти 20% под нивото на активност през месец май.


Според Националния статистически институт единственият бранш, при който има ръст на годишна база, е онлайн търговията, при която продажбите са с 35,5% по-високи. Но оборотът от продажби на горива е с 25% под миналогодишния.