София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Протестиращите в Хонгконг: Ако ние изгорим, вие ще горите с нас

Полицаите получиха коктейли „Молотов“ от протестиращите

16:10 ч. 02.09.2019 г.Политика 9

Младите протестиращи, които вече три месеца всеки ден са по улиците на Хонг Конг, предупредиха управниците на града: „Ако ние изгорим, вие ще горите с нас!“

Заплахата звучи още по-реалистично с оглед на събитията в неделя в града. Черен пушек се издигаше към небето на Хонг Конг, след като протестиращите запалиха огромен огън на открито в покрайнините на града.

Коктейли „Молотов“ и тухли хвърляха протестиращите срещу органите на реда, като органите на реда на свой ред им отвърнаха с водни оръдия и сълзотворен газ.

Атаката продължи и през нощта, като в малките часове полицейски служители отправиха предупредителни изстрели към протестиращите. Жандармерията е слязла в метрото и е атакувала част от протестиращите.

В неделя протестиращите избраха за своя цел градското метро, вследствие на което някои от станциите бяха вандализирани. Публичният транспорт е бил блокиран в продължение на часове.

Напрежението в града продължава да расте, а управниците отказват да изпълнят исканията на демонстрантите. Протестиращите са били призовани да си тръгнат с празни ръце, в противен случай ситуацията би могла да ескалира до степен, която би наложила намесата на военните в потушаването на гражданското недоволство.