София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 12 °C
Варна 15 °C
Бургас 16 °C
Начало Новини Предавания На живо

Първа порция фирми с нови касови апарати

Ще издържат ли сървърите на НАП ?

Първа порция фирми с нови касови апарати

Ще издържат ли сървърите на НАП ?

1 годинаОбщество 4 Боряна Райчева


Първа порция фирми, които вече са длъжни да работят с новите касови апарати. От днес всички  фирми, регистрирани по ДДС, които не използвам системата СУПТО трябва да издават фискален фон с вграден в него баркод.
Целта е потребителите с помощта на мобилните си устройства да могат да проверяват отчетена ли е тяхната продажба в приходното ведомство и при нередности да имат възможността да сигнализират данъчните.
 
Освен потребителската проверка, новата система предвижда касовите апарати вече да изпращат данни до Националната агенция по приходите не веднъж дневно или на зададен от агенцията период, а на всеки пет минути. 
 
Припомняме, че в началото на годината телевизия "Евроком" в поредица свои репортажи Ви показа как дори при старата система на контрол над 20 търговски обекта във Велинград бяха запечатани, заради разпаднала се връзка с данъчните. Търговците бяха убедени, че проблемът е във сървърите на НАП, които не са успели да обработят подадената към тях информация. 
 
От приходното ведомство обаче отрекоха категорично и въпреки че не успяха да обяснят каква е вината на търговците, почти всички над 20 обекта бяха запечатани, а собствениците им глобени.
 
Остава открит въпроса дали сега, след като данните, подавани към ведомството, ще се се увеличат в пъти системата ще издържи и кой ще понесе отговорността при срив.
 
Заради сериозен обществен натиск въвеждането на новите бележки за бензиностанциите беше отложено за 1-ви октомври, а търговците, използващи специален софтуер - до края на септември. Промените бяха приети от правителството въпреки недоволство и протестите на бизнеса. 
 
За фирмите, които не са регистрирани по ДДС срокът, в който трябва да си вземат нови фискални устройства е краят на юни.