София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Путин: Газовата криза и повишаването на цените са вследствие от енергийната политика на ЕС

Русия е готова да започне да доставя газ в Европа по "Северен поток 2"
3 мПолитика 168 Мирослав Митков

Русия е готова да започне да доставя газ в Европа по "Северен поток 2", ако получи зелена светлина от германския енергиен регулатор. Това заяви президентът Владимир Путин по време на международната годишна среща на дискусионния клуб "Валдай" в Сочи. Според него, газовата криза и повишаването на цените са вследствие от енергийната политика на Европейския съюз.

Първият етап от проекта "Северен поток 2" е завършен, но въвеждането му в експлоатация може да отнеме месеци. Изчисленията на Москва показват, че в момента недостигът на синьо гориво в Европа е над 70 млрд. кубични метра, въпреки, че според Путин, страната му е увеличила износа на газ.

"Първата тръба на "Северен поток 2" е запълнена с газ. Ако утре германският регулатор даде разрешение за доставка, вдругиден - тя ще започне. Седемнайсет и половина милиарда кубични метра. До края на тази година, до декември, ще приключи технологичната работа по запълването на втората тръба на "Северен поток 2". Общият обем e 55 млрд кубични метра. Моментът, в който и втората тръба е пълна, и моментът, в който бъде дадено разрешение от германския регулатор - започваме достаквите на следващия ден!", каза Путин.

За да облекчи удара от поскъпването на енергията, Франция ще даде по 100 евро на всички, чийто месечен доход е под 2 000 евро на месец. Това означава, че помощ ще получат около 38 милиона души. Друго предложение на френския премиер Жан Кастекс предвижда замразяване цената на газа за 2022 година.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!