София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Радев: Консултациите при мен не са линч За Цацаров и Гешев

"Не целя да унищожа прокуратурата"

13:56 ч. 19.12.2019 г.Политика 65

Президентът Румен Радев подчерта, че консултациите на „Дондуков 2“ не са публичен линч над новия главен прокурор Иван Гешев и над новия председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров.

Днес Радев проведе втората от поредицата си срещи за промени в Конституцията. Днес той разговаря с представители на неправителствени организации и професионални сдружения на магистрати.

Държавният глава е категоричен, че тези срещи не целят унищожаването на българската прокуратура, както и че не подкрепят политически партии или нови политически проекти. „Но една прокуратура може да се самоунищожи и самообезличи, ако не води ефективна борба с корупцията по високите етажи на властта и не преследва с еднакво настървение всички олигарси“, обясни той.

Радев подчерта, че на Иван Гешев и Сотир Цацаров трябва да се даде възможност да работят спокойно. „Задачата на новия главен прокурор е да убеди гражданите, че брани закона, а не управляващите. Пред новия председател на КПКОНПИ стои предизвикателството да превърне комисията в истински ефективен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта. Това са изключително трудни задачи в страна, в която корупцията е държавна политика – цитирам главния прокурор, който пък цитира един по-по-предишен главен прокурор“, коментира президента.