София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

”Репортери без граници”: Ситуацията в България е изключително лоша

България е на 111-о място по свобода на словото

”Репортери без граници”: Ситуацията в България е изключително лоша

България е на 111-о място по свобода на словото

2 сОбщество 6527 Мирослав Митков


”Репортери без граници” е позиционирала България на 111-о място в своя Индекс – последна сред всички държави в Европейския съюз, но и на Балканите. Това казва много. Ситуацията според нас е изключително лоша.

Това казва пред БНР Полин Адес-Мевел, ръководител на отдела за Европейския съюз и Балканите на „Репортери без граници“. Ето какво коментира тя за методологията на Индекса за свобода на словото:

"Разбира се, реагирахме и бяхме изключително шокирани от това, което става в Българското национално радио – фактът, че дългогодишен репортер е свален от ефир на 13 септември. Защото ние смятаме, че тази атака към журналист, този натиск към журналист е най-вероятно проявление на една тенденция и се страхуваме, че това няма да спре с това действие. Мисля, че досега БНР беше в някакъв смисъл защитено, особено спрямо обществената телевизия, просто защото не съм сигурна, че политическите лидери са толкова заинтересовани от радиото, колкото от телевизията.

Досега се чудехме как общественото радио беше в състояние да излъчва репортажи и мнения, които невинаги са позитивни за хората с власт в страната.