София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

РЕШЕНО: Байдън ще се кандидатира за нов мандат през 2024 година

Американският лидер каза това по време на първата си публична пресконференция
10 сПолитика 971

Американският президент Джо Байдън обяви намерението си да се бори за преизбиране през 2024 година. Американският лидер каза това по време на първата си публична пресконференция.

"Моят отговор е "да". Възнамерявам да се кандидатирам за втори мандат", каза той, отговаряйки на съответния въпрос.

Ръководителят на Белия дом засегна и темата за отношенията между Вашингтон и Пекин. Според Байдън Китай "няма да постигне целта за световно господство по време на неговото председателство".

В същото време той отбеляза, че САЩ не търсят „конфронтация“ с Китай.

Коментирайки процеса на изтегляне на американските войски от Афганистан, той заяви, че за САЩ ще бъде трудно да спазят срока, предвиден в споразумението, и да изтеглят военните от тази страна до 1 май.

По време на пресконференцията Байдън предупреди КНДР за "ответни мерки" в отговор на изстрелванията на балистични ракети в Пхенян.

Според него САЩ провеждат консултации по този въпрос с партньори и съюзници.

В същото време той посочи готовността на Вашингтон да разреши проблема чрез дипломация, при условие че денуклеаризацията на Корейския полуостров е определена като краен резултат от преговорите.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!