София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Само Доган бил готов да застане с името си зад „ТЕЦ „Варна“

Това твърди ексминистърът на транспорта, продал обекта на почетния лидер на ДПС

Само Доган бил готов да застане с името си зад „ТЕЦ „Варна“

Това твърди ексминистърът на транспорта, продал обекта на почетния лидер на ДПС

11 месецаИкономика 7 Боряна Райчева


Дружеството "Сигда", собственик на ТЕЦ "Варна", водило преговори с няколко инвеститора за продажба на дялове. Това каза управителят на "Сигда" Данаил Папазов, бивш транспортен министър в кабинета „Орешарски“ и бивш изпълнителен директор на "Пристанище Варна".

Според него обаче единствено почетният председател на ДПС Ахмед Доган бил готов да застане зад проекта с името си, а не „през офшорки и други компании“, цитира Данаил Папазов „Дневник“.

В края на 2017 г. Папазов той купи през "Сигда" ТЕЦ "Варна", която бе собственост на чешкото енерго "ЧЕЗ груп" и само няколко месеца по-късно прехвърли на Доган мажоритарния дял от 70%.

Папазов отрече информацията, че дяловете на сина му и дъщеря му в "Сигда" са придобити от почетния председател на ДПС Ахмед Доган срещу 3500, каквато е била стойността им към момента на сделката според записаното в Търговския регистър.

Стойността на дяловете била много по-висока и при това определена от лицензирана компания, но Папазов отказа да назове конкретна сума.

Данаил Папазов призна също, че дълго време опитвал да купи само пристанището на ТЕЦ "Варна", защото имал интерес само към него, но след като станало ясно, че това е невъзможно, купил "от немай-къде" цялото дружество.

В същото време Доган имал планове за развитието на електроцентралата и нейната "екологизация" и така интересите им се допълнили.