София 8 °C София 8°C - облачно Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - лека мъгла Пловдив 11 °C Пловдив 11°C - мараня Варна 9 °C Варна 9°C - облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - облачно

Съдът остави окончателно в ареста задържаните у нас във връзка с атентата в Истанбул

Това са Амран Абдулрами, Петър Топал, Иван Калак и Леонид Аксакал


Апелативен съд – София, X-ти въззивен състав, потвърди взетите мерки за неотклонение „задържане под стража“ на обвиняемите Иван Калак, Амран Абдулрами, Леонид Аксакал и Петър Топал по внчд № 1292/2022.
Съдът намира, че по отношение обвиняемите Иван Калак, Леонид Аксакал и Петър Топал не е налице обосновано предположение по обвинението по чл. 108а от НК, тъй като по делото не са събрани доказателства в тази насока.
По отношение на обвиняемия Амран Абдулрами обаче съдът намира, че е налице обосновано предположение за съпричастност към повдигнатите обвинения по чл. 108а от НК и чл. 279, ал. 1 от НК.
На следващо място по отношение на обвиняемите Петър Топал, Леонид Аксакал и Иван Калак е налице обосновано предположение, че същите са съпричастни към деянията, за които са привлечени към наказателна отговорност, а именно участие в ОПГ с цел трафик на хора, а изводите за това се извеждат от събраните по делото гласни и писмени доказателства.
Съдът счита, че има риска от укриване или извършване на друго престъпление и за четиримата обвиняеми, тъй като те нямат трайна обвързаност с територията на Република България, а предвид тежестта на повдигнатото им обвинение и високата степен на обществена опасност на деянията, за които са привлечени като обвиняеми, адекватна мярка се явява „задържане под стража“.
Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.