София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 4 °C Пловдив 4°C - мараня Варна 6 °C Варна 6°C - ясно небе Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Шефът на полицията в Гърция е уволнен след сблъсъци заради влаковата катастрофа

Това е в резултат от най-смъртоносната влакова трагедия в страната

3 мОбщество 149 Рая Златинова

В Гърция съобщиха в събота, че началникът на националната полиция е уволнен, дни след като избухнаха сблъсъци между силите за сигурност и демонстранти в резултат на най-смъртоносната влакова трагедия в страната, предаде France 24. 

Кабинетът на министър-председателя съобщи, че началникът на полицията Константинос Скумас е бил уволнен по-малко от два месеца, след като е бил нает на поста.

Не беше посочена конкретна причина за промяната, която идва, когато полицията е изправена пред широка обществена критика за справянето си с протестите заради трагедията от 28 февруари, при която 57 души бяха убити при сблъсък на два влака.

„Назначаването на нов началник на полицията има за цел (да въведе) по-положително и ефективно прилагане на съвременните полицейски оперативни планове за безопасността на гражданите“, казаха от кабинета на премиера.

По време на последния протест в четвъртък полицейски отряд за борба с безредиците беше заснет да атакува и нанася удари по мирни демонстранти на централния площад Синтагма в Атина.