София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

"Турски поток 2" ще мине през България, не Гърция

Това потвърди министърът на енергетиката на Русия Александър Новак

15:01 ч. 26.07.2019 г.Икономика 15

Втората тръба на „Турски поток“ ще мине през територията на България, а не Гърция. Това заяви министърът на енергетиката на Руската федерация Александър Новак.

Той направи изказването си в рамките на заседанието на руско-турската междуправителствена комисия.

„Там има споразумение смежду Газпром и Министерството на енергетиката на България. Подписана е пътната карта. Реализирането на проекта върви в съотвeтствие с пътната карта“, каза Александър Новак, цитиран от ТАСС. 

Шефът на руското енергийно ведомство бе запитан от пресата за разклонението на маршрута. Първата тръба е предназначена да обслужва вътрешното потребление на Турция, а втората пазарите на страните от Южна и Югоизточна Европа.

Руската преса съобщава, че е възможно „Газпром“ да прави доставки, през „Турски поток 2“ на България, Унгария, Сърбия и Словакия. Доставките към България и Сърбия са планирани за 2020 г., към Унгария и Словакия респективно за 2021 г. и 2022 г.

Дали проектът ще бъде реализиран не е ясно, тъй като Еврокомисията е против. „ЕК припомня, че всички нови тръбопроводи трябва да бъдат изградени в пълно съответствие със законодателството на ЕС, по-специално в областта на енергетиката, вътрешния пазар и конкуренцията“, гласи отговорът към сайта „Биволъ“ от офиса на еврокомисаря по климат и енергетика Мигел Ариас Канете.

В края на май 2019 г. оттам припомниха, че „понастоящем ЕС внася около една трета от своя природен газ от Русия, около половината от който преминава през територията на Украйна“. „Докато се очаква европейското вътрешно производство да намалее през следващото десетилетие, съществуващите преносни мощности от Русия днес все още не се използват напълно“, гласи позицията на комисаря по климат и енергетика.