София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Учителят Теодосий Теодосиев: таланти има навсякъде около нас

Имаме 25 първенци на националните олимпиади по физика

Учителят Теодосий Теодосиев: таланти има навсякъде около нас

Имаме 25 първенци на националните олимпиади по физика

8 месецаОбразование 10 Боряна Райчева


„Имаме 25 първенци на националните олимпиади по физика.“ Това заяви учителят по физика Теодосий Теодосиев в студиото на БНТ. Мисията на учителя не е само да образова, а и да възпитава, каза още той.

„Това са едни много успешни деца, които работят на световно ниво. Децата летят на собствени крила. Целта на училището е да научи децата да започнат да учат. Сред моите ученици има и такива, които са едва ли не кандидати за Нобелова награда вече.“

Учителят коментира, че в цял свят има криза на образованието, с изключение на Далечния изток. Като основна причина за това той посочи мързела.

„Целта на училището е да произвежда хора, които да се справят във всякакви ситуации. Американците имат една поговорка, че ако един човек иска да направи нещо голямо в живота си, трябва да му отдели поне 20 000 часа. Т.е. те наблягат на неуморния и постоянен труд. Най-важното е човек да има характер. Характер на победител“, подчерта Теодосиев.

„Много хора не подозират, че навсякъде около нас има таланти. България е колкото един град в Европа. От една паралелка сме имали 6 души на международна олимпиада, които са спечелили 3 златни медала. Това и китайците, и руснаците, и американците го нямат.“, заключи физикът.