Унгария предлага международен ден в памет на жертвите на комунизма

Страната планира да изпрати предложение до ООН

2 месецаПолитика 4

Унгария планира да изпрати предложение до ООН за установяване на международен ден в памет на жертвите на комунистическата диктатура. Това съобщи в четвъртък унгарската агенция MTI, позовавайки се на унгарския министър на външните работи и външноикономическите отношения Петер Сиярто.

Според министъра комунистическите режими олицетворяват трагичната част от човешката история поради репресиите срещу стотици милиони хора. "Не трябва да допускаме престъпленията на комунизма да бъдат поставяни под въпрос на международната арена, както и други отвратителни и безскрупулни опити за фалшифициране на историята", каза Сиярто. Министърът изрази надежда, че Общото събрание на ООН ще може да приеме резолюция на следващата си сесия през септември 2020 г.

Външният министър добави, че унгарското правителство вече активно разработва резолюция. Темата ще бъде поставена за обсъждане в близко бъдеще по време на среща на министрите на външните работи на страните от Вишеградската група (Чехия, Словакия, Унгария и Полша, регионално сдружение в ЕС) и следващата среща на външните министри на ЕС.

ОЩЕ ОТ Политика

Ботевград в защита на кмета си

Стотици хора изразиха подкрепата си към Гавалюгов

13 чПолитика

В Ботевград водата намалява, интересите - не

Разширено интервю на кмета Иван Гавалюгов пред “Евроком”

15 чПолитика

Днес руските дипломати, обвинени в шпионаж, напускат България

Москва нарече експулсирането на двете лица открито недружелюбен ход

19 чПолитика