София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Василев: За България е изгодно да влезе в еврозоната по-скоро

Безработицата у нас бил по-ниска от средната за Европа

Василев: За България е изгодно да влезе в еврозоната по-скоро

Безработицата у нас бил по-ниска от средната за Европа

2 годиниИкономика 11 Боряна Райчева


„Валутният борд беше най-доброто нещо, което се случи на България. Има държави, които от края на Втората световна война досега имат валутен борд. Някои от тези държави са в Европа и са влезели в ЕС и валутния съюз“, това каза за предаването „При Жорж“ на телевизия „Евроком“, бившият вицепремиер Николай Василев.

Той бе категоричен, че за България е изгодно да влезе в еврозоната колкото е възможно по-скоро, но до три години няма реален шанс това да се случи.

Василев подчерта, за последните 10 години инфлацията в България е нула, а индустриалното производство в страната ни от 99-та година досега се е вдигнало може би с 4-5 пъти.

„Структурата на съвременната икономика не е такава като през 80-те години – едни заводи с тежки продукти и селско стопанско. Днешната икономика прилича повече на развитите икономики – над 60% от икономиката са услугите. Не трябва да измерваме икономиката с това само с колко тона някаква продукция сме произвели....А България произвежда, включително части за автомобили“, коментира бившият министър на икономиката.

Запитан какъв е процентът на износа от България с добавена стойност, Василев посочи, че действително не толкова колкото от Германия, Южна Корея, САЩ, но все пак „икономиката ни бавничко дърпа напред“.

„Безработицата е доста ниска – по-ниска от средната за Европа, доста по-ниска от Франция. В момента в София - категорично, в България - донякъде, няма човек, който да иска да работи и да няма къде. Има известен подем. Доходите за последните две години средно за страната са нараснали с 20%“, категоричен бе Николай Василев.