София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Захариева и Лавров очакват Балкански поток да е готов през 2020 г.

„Росатом“ чака за Белене

Захариева и Лавров очакват Балкански поток да е готов през 2020 г.

„Росатом“ чака за Белене

7 месецаПолитика 3 Боряна Райчева


Акцентът на срещата в Москва между външните министри на България и Русия Екатерина Захариева и Сергей Лавров бяха съвместните енергийни проекти – наземната част на газопровода „Турски поток“, която минава през територията на нашата страна, и проектът за атомната електроцентрала в Белене.
И двамата подчертаха значението на „Турски поток“ за региона и енергийната сигурност на Европа. Лавров и Захариева изразиха надежда до края на 2020 г. да бъде завършена частта на газопровода, минаваща през територията на България.
Лавров заяви, че руската държавна корпорация „Росатом“ участва активно в обявената процедура за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“. Министър Захариева потвърди, че от „Росатом“ е подадена оферта и в момента тече 90-дневният срок за обсъждане на офертите от комисията към Министерство на енергетиката
Сергей Лавров съобщи, че е приел поканата на Екатерина Захариева да посети страната ни.
В интервю за ТАСС преди посещението си в Москва българският външен министър каза, че се надява България и Русия скоро да подпишат нова 5-годишна програма за сътрудничество в областта на културата, науката и образованието.
След срещата си с Лавров министър Захариева положи венци пред паметника на загиналите в битката за Плевен пред Руско-турската освободителна война, както и пред паметника на светите братя Кирил и Методий. По програма тази вечер тя ще се срещне с българската общност в посолството ни в Москва.