вторник, 24.09.24
9.6 C
София
12 C
Пловдив
11.1 C
Варна
Search Suggestions

      „Спаси София“ представи нов проект за Ларгото

      Днес пред граждани и медии екипът на „Спаси София“ представи предложението си за подобряване на движението на едно от най-невралгичните места в София – кръстовището над метростанция Сердика.

      “Проблемите в момента са много – Ларгото е сърцето на града, но разделя северна и южната част на центъра. Подлезите принуждават хиляди хора всеки ден да катерят стълби, за да пресекат, а липсата на асансьори на най-натоварените изходи сериозно затруднява майките с колички и хората с намалена подвижност. Извиват се опашки от коли, които стоят в задръствания заради лошата организация на кръстовището. Затова с този проект искаме да решим всички тези проблеми”, обяви Борис Бонев, общински съветник от „Спаси София“.

      Експертите на „Спаси София“ са направили транспортно проучване и предлагат  реорганизация на лентите и светофара, така че да се даде приоритет на най-натовареното автомобилно движение в посока изток-запад, което формира над 60% от трафика там.

      “Кръстовището в момента е организирано неефективно и затова има задръствания. С тази реорганизация значително подобряваме движението на колите, като приоритет се дава на най-натоварените направления. Така се намаляват задръстванията и времето за преминаване и мисля, че шофьорите ще усетят осезаемо подобрение”, заяви транспортният инженер Кристиян Христов.

      От „Спаси София“ предлагат да има три нови пешеходни пътеки за безопасно и комфортно пресичане, без да се слиза в подлезите, като така се осигурява свързаност между пешеходните зони на пл. “Св. Неделя“, пл. „Независимост“, археологическия комплекс „Сердика“, и по бул. „Кн. Мария Луиза“. По думите на градските експерти, хиляди хора всеки ден преминават оттам и пешеходните пътеки сериозно ще улеснят пресичането, особено на майките с колички и по-възрастните.

      Борис Бонев сподели, че проектът е изпратен до кмета Фандъкова и зам.-кмета по транспорт, Барбалов, като в него са описани аргументите и конкретните мерки за подобряване на движението.

      “Не трябва да се направи много – реорганизация на лентите и светофарните фази, нова маркировка и знаци, няколко понижени бордюра и трамвайни ограничители. Всички те са евтини и могат да бъдат осъществени в рамките на един месец. Надяваме се поне преди края на управлението, което поръча и плати концепцията “София-град за хората”, те да предприемат конкретни действия. Предварителната работа е свършена от специалистите на „Спаси София“, така че още тази пролет да се похвалим с по-достъпен и безопасен център”, завърши лидерът на „Спаси София“, Борис Бонев.  

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ