петък, 20.09.24
13.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Германия арестува двама души за заговор срещу парламента в Швеция

      Двама афганистанци, свързани с групировката „Ислямска държава“ (ИДИЛ), бяха арестувани в Германия по подозрение, че са планирали нападение в района на шведския парламент като отмъщение за изгарянето на Корана, съобщиха прокурори, предаде АФП.

      Мъжете, идентифицирани като Ибрахим М.Г. и Рамин Н., са били задържани в района на Гера в Източна Германия, се казва в изявление на федералната прокуратура.

      Миналото лято първият, член на ИДИЛ, е получил задача от джихадистката групировка да извърши нападение в Европа в отговор на изгарянето на Корана в Швеция, се казва в съобщението.

      Той е обвинен, че заедно с Рамин Н. е планирал „да използва огнестрелни оръжия, за да убие полицаи и други хора в района на шведския парламент в Стокхолм“, заявиха от прокуратурата.

      „Двойката е извършила конкретна подготовка за това в тясна консултация с длъжностни лица“ от регионален клон на ИДИЛ, добавят прокурорите.

      „По-специално, те са проучили условията около евентуалното място на престъплението в интернет и са се опитали няколко пъти – макар и неуспешно – да се снабдят с оръжия.“

      Карин Лутц, говорителка на шведската служба за сигурност (Sapo), потвърди, че са работили с германската полиция, но отказа да даде повече подробности.

      И двамата заподозрени са обвинени в заговор за извършване на престъпление. Ибрахим М.Г. е заподозрян, че е подкрепял терористична организация и е бил неин член.

      Рамин Н. е обвинен, че е подкрепял терористична организация.

      Преди заговора те са обвинени и в това, че са събрали около 2000 евро за ИДИЛ в Германия, които са били изпратени на групировката чрез посредници.

      Швеция е в състояние на повишена готовност, след като поредица от изгаряния на Корана в цялата страна, главно от противници на имиграцията, предизвикаха възмущение в мюсюлманския свят. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ