София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

100 души арестувани в деня на изборите в Казахстан

Участвали в протести организирани от опозицията

100 души арестувани в деня на изборите в Казахстан

Участвали в протести организирани от опозицията

12 месецаОбщество 4 Боряна Райчева


Стотина души са били задържани в изборния ден в Казахстан днес за неразрешени улични протести, предадоха местните власти.

Арестите са били извършени в столицата Нур Султан и в най-големия град в страната - Алмати. Задържаните са участвали в "антиобществени прояви" по призива на забранената в страната организация "Демократичен избор на Казахстан" (ДИК), каза на брифинг в Централната избирателна комисия (ЦИК) първият заместник-министър на вътрешните работи Марат Кожаев.

Казахстанският заместник-министър отбеляза, че ръководителите на ДИК провели в навечерието на изборите масирана пропагандна работа за дискредитиране на властите в (Казахстан), за бойкот на извънредните президентски избори, призовавали са за организиране на антиобществени действия в периода на изборите. Кожаев добави, че въпреки техните деструктивни призиви, изборите протичат по план, хората отиват до избирателните секции, за да изразят своята воля.

Днес жителите на азиатската страна гласуват на исторически първи президентски избори без участието на дългогодишния държавен глава Нурсултан Назарбаев, който изненадващо обяви по-рано тази година, че се оттегля. Победата на и. д. президент Касим-Жомарт Токаев е смятана за на практика гарантирана, след като той получи подкрепата на управляващата партия и на Назарбаев.

Казахстанската ЦИК междувременно съобщи за висока избирателна активност днес. Към 16 ч. (13 ч. българско време) правото си на вот са упражнили близо две трети от почти 12-те милиона гласоподаватели. Изборният ден ще приключи в 20 ч. местно време.